height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=673140641199303&ev=PageView&noscript=1" /

“Waarvoor kan ik welk sociale media kanaal gebruiken?”

In de dynamische wereld van sociale media is het cruciaal als ondernemer om te weten welke platforms het meest effectief zijn voor jouw marketingstrategie.

In 2023 zijn er zeven sociale media kanalen die uitblinken qua gebruikersbetrokkenheid, doelgroepsegmentatie, en marketingpotentieel.

What’s in it for you?

Dankzij onderstaande informatie kan jij voortaan de juiste keuze maken tussen deze 7 sociale mediakanalen. Aangepast aan jouw doelgroep en doelstelling.

Connection Communication Blog Top 6 sociale media kanalen voor zakelijk gebruik onder de loep

Blijf op de hoogte van nieuwe e-books, blogs, tips, events, leuke weetjes, … over online marketing en schrijf je in voor de Connection Communication newsletter.

Welk sociale media kanaal voor jouw doelgroep en doelstellingen

  Volg ons

  Blijf op de hoogte

  Connection Communication Sociale Media Facebook

   Facebook

   Facebook is nog steeds een krachtig platform voor zakelijke marketing, vooral voor B2C-bedrijven, maar ook B2B. Het biedt de mogelijkheid om een breed publiek te bereiken, advertenties te plaatsen en betrokkenheid van klanten te stimuleren. Met de juiste strategie kan je een gemeenschap van loyale volgers – een community – opbouwen en jouw producten of diensten effectief promoten.

   Voor België is echter de optie om een productcatalogus te maken uitgeschakeld.

    

   • Doelgroep: Facebook blijft populair onder een heel divers publiek, met een sterke aanwezigheid in de leeftijdsgroep van 25-54 jaar.
   • Doelstellingen: Ideaal voor merkbekendheid, klantbetrokkenheid en leadgeneratie.
   • Kerncijfers: Met een gemiddelde engagementrate van ongeveer 3,6%, blijft Facebook een krachtig platform voor interactie. Posts worden gemiddeld 5 uur lang vertoond in de nieuwsfeed.

    Instagram

    Instagram is bij uitstek geschikt voor visuele inhoud. Het is ideaal voor bedrijven die producten of diensten hebben die zich lenen voor aantrekkelijke foto’s en video’s. Met Instagram Stories kan je dieper ingaan op je merkverhaal en klanten betrokken houden.

    Met Instagram wil je inspireren en kennis delen.

    Tegenwoordig passen veel bedrijven het gebruik van Instagram anders toe. In plaats van constant posts te maken, zetten ze meer in op stories en reels. Van hun feed maken ze dan één of meerdere 9-grids.

    Een 9-grid is een reeks van drie maal 3 beelden die met de negen samen een totaalbeeld vormen. Ze dienen als soort cataloog/moodboard van je aanbod.

    Connection Communication - Sociale Media - Instagram 9-grid
    • Doelgroep: Zeer populair onder jongere doelgroepen (18-34 jaar), vooral voor lifestyle- en visueel-georiënteerde merken, al wordt de doelgroep wel steeds ruimer.
    • Doelstellingen: Uitstekend voor merkopbouw, influencer marketing en visuele storytelling.
    • Kerncijfers: Instagram kent een engagementrate van ongeveer 4,7%. Posts blijven meestal 48 uur relevant, met de hoogste zichtbaarheid in de eerste 24 uur.

    Deze tips wil je toch niet missen?

     LinkedIn

     LinkedIn staat bovenaan de lijst als het gaat om zakelijk gebruik. Het platform is gericht op professionele netwerken en biedt een uitstekende gelegenheid om jouw zakelijke merk op te bouwen, leads te genereren, vacatures te plaatsen en branche-inzichten te delen. Door actief te zijn op LinkedIn, kan je jouw professionele netwerk uitbreiden en waardevolle zakelijke connecties maken.

      

     • Doelgroep: Professionals en zakelijke gebruikers, met een focus op B2B-marketing.
     • Doelstellingen: Netwerken, merkbekendheid in de zakelijke sector en leadgeneratie.
     • Kerncijfers: Engagementrate ligt rond de 2,6%. LinkedIn content heeft een langere levensduur, waarbij posts minstens een week zichtbaar kunnen blijven.
     Connection Communication Sociale Media LinkedIn

      X (vroeger Twitter)

      X is ideaal voor real-time interactie en het delen van korte, snelle updates. Het is een geweldig kanaal om jouw bedrijfsnieuws, evenementen en trends in jouw branche te delen. Het gebruik van relevante hashtags kan je helpen om jouw bereik te vergroten en je merkbekendheid te verhogen.

       

      • Doelgroep: Breed en divers, met een nadruk op real-time content en nieuws.
      • Doelstellingen: Geschikt voor merkbekendheid, klantenservice en directe communicatie.
      • Kerncijfers: Engagementrate varieert, maar gemiddeld rond 1,3%. Posts hebben een zeer korte levensduur, vaak minder dan 18 minuten.
      Connection Communication Sociale Media X
      Connection Communication Sociale Media TikTok

       TikTok

       TikTok is bij uitstek geschikt voor het delen van korte, pakkende video-inhoud. Het is ideaal als je creatieve en meeslepende video’s kan produceren om je producten, diensten of merk te promoten. Met TikTok kan je dieper ingaan op je merkverhaal en klanten betrokken houden door middel van een verscheidenheid aan visuele en auditieve elementen.

        

       • Doelgroep: Voornamelijk jongere gebruikers (16-24 jaar), ideaal voor trendy en creatieve content, al wordt de doelgroep steeds ruimer.
       • Doelstellingen: Merkbekendheid, virale campagnes.
       • Kerncijfers: Hoge engagementrate, vaak boven 5%. Content kan virale potentie hebben met een onvoorspelbare levensduur.

        Pinterest (geen echt sociale media kanaal)

        Pinterest is strikt gezien geen sociale media, maar een zoekmachine. Je kan door pins te plaatsen die gekoppeld zijn aan je website verkeer genereren, wat kan leiden tot hogere conversies. Je linkt naar een landingspagina waar je de bezoeker verder meeneemt doorheen je sales funnel.

        Het is een uitstekend platform voor contentmarketing waar je waardevolle en informatieve inhoud kan delen die je doelgroep aanspreekt in hun verkennende fase.

        • Doelgroep: Vooral populair onder vrouwen (25-45 jaar), vroeger vooral gericht op interieur, DIY en eten & drinken. Ondertussen verruimd naar o.a. ook damesmode, welness, gezondheid, beauty, reizen, fotografie, marketing, zelfontwikkeling… Meer en meer bedrijven vinden dan ook hun weg naar Pinterest.
        • Doelstellingen: Verkeer naar websites stimuleren, brand awareness.
        • Kerncijfers: Engagementrate rond 2%, maar pins hebben een lange levensduur en kunnen maanden-, zelfs jarenlang verkeer genereren.
        Connection Communication Sociale Media Pinterest

         YouTube (geen echt sociale media kanaal)

         YouTube is net als Pinterest een zoekmachine en geen social media kanaal. Het op één na grootste ter wereld zelfs, na Google. Al valt YouTube wel onder Google.

         Je kan er constructievideo’s, productdemonstraties, vlogs… plaatsen. Het is een krachtig kanaal voor het vergroten van merkbekendheid en het aantrekken van een breed publiek.

         • Doelgroep: Populair bij mensen van alle leeftijden, met een breed scala aan interesses.
         • Doelstellingen: Brand awareness, websiteverkeer, inkomsten genereren.
         • Kerncijfers: Berichten hebben een lange levensduur en kunnen maanden-, zelfs jarenlang verkeer en betrokkenheid genereren. Vooral als ze zoekmachinevriendelijk zijn en antwoord geven op langdurige zoekvragen.

          Als ondernemer is het essentieel om de juiste mix van deze platforms te kiezen op basis van jouw specifieke doelen en doelgroepen. Met de juiste strategie kunnen sociale media een krachtig hulpmiddel zijn om merkbekendheid te vergroten, klantenbinding te versterken en nieuwe markten aan te boren.

          Denk jij “interessant, maar hoe moet het nu concreet?”. Geen probleem! Ik ben er om jou te helpen!

          Blog delen:

          error: Deze inhoud is beschermd

          Pin It on Pinterest